Undrar du över något? Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga? Hör av dig till Konsumentkontakt.

Vad gör jag om jag upplever något fel på produkten jag köpt?

Om du upplever att det är något fel med din produkt, vänligen kontakta Skogaholms konsumentkontakt. Det gör du enklast antingen via telefon 020-45 10 50 eller via vår kontaktsida.

Bakar ni med animaliskt emulgeringsmedel?

Nej, vi bakar våra produkter enbart med vegetabiliskt emulgeringsmedel. 

Använder ni palmolja?

I vår pepparkaksdeg använder vi bara certifierad hållbar och spårbar palmolja, läs mer här.

Bakar ni glutenfritt bröd?

Nej, vi har i dagsläget inga glutenfria produkter i vårt sortiment.

Använder ni konserveringsmedel i era matbröd?

Nej, alla våra matbröd bakas utan konserveringsmedel. 

Jag är diabetiker och söker bröd som är lämpliga för mig?

De nyttigaste bröden är bakade på en stor del fullkornsmjöl och innehåller mycket fibrer.

Fullkornsmjöl ger ett mättande bröd rikt på kostfiber, vitaminer och mineraler medan vitt bröd där sädeskornets yttersta skal har tagits bort, inte ger vare sig samma mättnad och näring. Sädeskornets skaldelar innehåller nämligen både fibrer och många näringsämnen som exempelvis järn, zink och B-vitaminer.

Fibrer är en typ av kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. De bidrar inte med så mycket energi men är bra för hälsan på andra sätt. En fiberrik kost ger en minskad risk att drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Fullkornsbröd, särskilt de som är bakade med surdeg och hela korn, gör att blodsockret inte höjs så fort utan ger en mer långvarig blodsocker höjning vilket är bra framförallt för mättnadskänslan. 

Ett riktmärke för fibermängden är 7g/100g och för sockerarter 4 g/100g. Det är inte alla som uppskattar hela korn och frön och detta är inte heller ett måste för att det ska vara ett bra bröd.

Fullkornsmjöl av råg kan vara helt finmalt och fortfarande har det samma hälsosamma sammansättning.

Läs ingrediensförteckningen och näringsinnehållet på produkterna om du känner dig osäker, där står all detaljerad information kring just den produkten.

Hur ska man förvara bröd för att det ska hålla bäst?

Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur och i en väl försluten plastpåse. Du bör inte förvara ditt bröd i kylskåp eftersom det åldras snabbare i kylskåpstemperatur.

Kan man frysa in bröd?

Ja, det går mycket bra att frysa bröd. Man bör se till att det frys i en väl tillsluten plastpåse av god kvalitet.

Hur undviker ni mögel i era bröd?

Vi har strikta hygienregler och rutiner i bagerierna för att undvika att mikroorganismer får fäste och som kan utveckla mögel. Det handlar i första hand om rengöring och ventilation. Bakning med surdeg bidrar också till längre färskhållning och minskar risken för mögelangrepp.

Vad gör ni av eventuellt bröd som inte sålts i butikerna

Det bröd som tas tillbaka från butiker eller spillbröd från bageri tas tillvara på och går till etanoltillverkning.

Hur källsorterar jag clipsen som är fästa runt brödförpackningarna?

Clipsband med ståltråd sorterar du som metall och clips gjorda av enbart plast sorteras som plast.

Hur kommer det sig att ni tar bort produkter ur ert sortiment?

Att vi ibland tar bort en produkt ur vårt sortiment beror oftast på att efterfrågan inte varit som vi tänkt oss med bristande försäljning som följd. Det kan även bero på att vi tagit in en ny produkt i sortimentet vilket ibland innebär att vi måste ta bort en befintlig produkt.

Finns det möjlighet att få reklammaterial/produkter via er?

Nej, eventuellt reklammaterial används endast till tävlingar i butik, på våra hemsidor eller på vår Facebooksida. Vänligen klicka här för information om våra aktuella kampanjer. 

Hur arbetar ni med eventuell sponsring?

Ett ansvarsfullt sätt att arbeta har alltid varit en del av Skogaholm och det är en integrerad del av vår företagskultur. Skogaholm vill ha en aktiv och synlig roll i samhället och bära vår del av ansvaret i samhällsfrågor. I Skogaholms och Fazers samhällsansvar ingår ett mångsidigt arbete med olika intressegrupper och verksamheter. I Sverige samarbetar vi bland annat med SOS-barnbyar och Bröstcancerfonden. 

Vi får många frågor om lokalt sponsring och trots att vi tycker det är smickrande och roligt så har vi dessvärre ingen möjlighet att vara med på allt. Vi tackar därför generellt och vänligt nej till sponsringsfrågor från privatpersoner, idrottsföreningar, skolor och tävlingar.

Har du ytterligare frågor om eventuellt samarbete, vänligen kontakta oss antingen via telefon 020-45 10 50 eller via vår kontaktsida.