Är man ute på picknick med familj och vänner kan det vara klokt att ha lite olika aktiviteter förberedda för små och stora barn med mycket spring i benen.

Tipspromenad kan du enkelt förbereda hemma kvällen innan. Hitta på 10-12 frågor med lagom svårighetsnivå, skriv ut, lägg i plastfickor och placera utefter en stig eller gångväg där ni har picknick.
Som inspiration bjuder vi på vår alldeles egna tipspromenad. Passar bra för lite yngre barn. Ladda ner Skogaholms tipspromenad här.

Skattjakt är alltid lika populärt. Tankenötter, ledtrådar, kartläsning och spänningen fram till skatten kan vara riktigt nervkittlande. Rita en karta eller skriv ledtrådar som leder deltagarna fram till nästa ledtråd, använd gärna gamla skrynkliga gulnade papper så det känns på riktigt. När alla ledtrådar hittats pusslas de ihop för att slutgiltigen leda fram till den stora skatten där man kanske hittar en flaska saft och några påsar Godingar.

Kurragömma med dunk, även kallad dunken. Dunken fungerar i grunden som kurragömma. En letare räknar och alla andra gömmer sig (gömmare). Skillnaden är att man har en punkt (bas) dit de gömda skall ta sig utan att först bli ”dunkade” av letaren. Får letaren syn på en av de gömda springer denne snabbt tillbaka till basen och ropar ”Dunk för Anna (eller vem som nu hittas) 1-2-3!”. Den gömda är då ute ur leken. Om däremot en av gömmarna lyckas smyga/springa tillbaka till den obevakade basen innan letaren och där ropa ”Dunk för mig 1-2-3” har gömmaren klarat spelet. Den som först blir dunkad får vara letare i nästa omgång.