Tack vare alla de resor vi gör genom Sverige med färskt bröd har vi hittat många fina smultronställen längs vägen. Nu har vi samlat några av våra favoriter i en praktisk picknick-karta. Från de stora vidderna och fjällen uppe vid Treriksröset, via kungliga Hagaparken i Stockholm, ner till de medeltida Ales Stenar i Ystad.  Skriv ut och ta med på nästa semester eller utflykt!

Ladda ner kartan här.

Ales Stenar
Ales Stenar, eller Ale Stenar som platsen också kallas, ligger några mil utanför Ystad och är en av Skånes mest populära sevärdheter.

Den består av en 67 meter lång skeppssättning vilken uppfördes under Vendeltiden (en period av yngre järnåldern) ca 400-900 e Kr.

Packa picknickkorg med smarriga mackor, en filt, badbyxor och ta sikte på Kåseberga by. Från parkeringen är det en kort promenad upp på ”berget” där stenarna står. Från Ales Stenar kan man även gå en hike längs kusten om man har extra mycket spring i benen. 

Treriksröset
Treriksröset är ett utflyktsmål för den riktigt äventyrlige. Platsen markerar gränsen mellan Norge, Sverige och Finland – du kan alltså befinna dig i tre länder samtidigt!

Från Kiruna tar man sig med bil via E45 upp till Kilpisjärvi som ligger ca 11 mil norr om Karesuando efter väg E8 på finska sidan.

Sommartid är det enklaste sättet att ta sig till röset med turistbåten, ”m/s Malla” från Kilpisjärvi till Koltaluokta. (Koltaluokta är ett gammalt sameviste.) Resan med båt tar ca 45 minuter. Därefter tar du den 3 km långa stigen till själva Treriksröset. Stigen är spångad på blöta ställen. Själva röset är en perfekt plats för fikapauser. Båten stannar vid stranden och väntar ca.2 timmar. 

Hagaparken 
Hagaparken ligger i utkanten av Stockholms city. Där kan du ha picknick som en riktig kunglighet. Ja, nästan i alla fall. Mitt bland de stor gröna ängarna och den lummiga skogen har Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Prinsessan Estelle sitt slott, så har du tur kanske du kan skymta några av kungligheterna på utflykten.

Hela Hagaområdet passar bra för en utflykt - till fots eller med cykel. Missa inte att besöka Koppartältet i parkens norra ände.

Blir det plötsligt dåligt väder kan ni söka skydd bland tropiska växter, fjärilar och ett av Nordens största hajakvarium inne på Fjärilshuset – Haga Ocean.

Suderstrand
Du behöver inte åka till tropikerna för att få uppleva en riktigt magisk finkornig sandstrand. På Fårö norr om Gotland hittar du precis detta. Här kan du sola, bada, bygga världens största sandslott, ha picknick och hyra trampbåt – allt i den vispgräddsliknande vita sanden.

För att komma till Sudersand på Fårö från Visby tar man väg 148 norröver. Det är 56 km till Fårösund och där tar du färjan över till Fårösidan, ”Broa”. Badviken Sudersand ligger på nordöstra Fårö. Kör 18 km på den stora vägen tills du kommer till Sudersand.

Borgholms slott
Borgholm stad med Borgholms slott är nog en av Ölands höjdpunkter.

Själva slottet uppfördes första gången i slutet av 1200-talet till Magnus Ladulås men förstördes i kriget med Danmark på 1500-talet. Dagens slottsruiner härstammar från återuppbyggnaden som gjordes i mitten av 1600-talet.

Väl inne på Borggården kan du verkligen känna historiens vingslag och det är lätt att föreställa sig hur livet var inne i slottet för flera hundra år sedan.

För de yngre historieintresserade (4-12 år) har man på somrarna en riddarskola där du får veta allt om hur man blir riddare och hur en riddare för sig. Efter genomförd klass blir alla som vill dubbade till Riddare av Borgholms slott. 

Från Kalmar tar det ca 45 minuter med bil till Borgholm. Ta väg 137 över Ölandsbron och fortsätt sedan norrut ca 2,5 mil på väg 136 när du väl kommit över till Öland.

Pite havsbad
På sommaren är Pite havsbad ett riktigt paradis. Finkornig sand, långgrunt bad och massor av roliga aktiviteter för hela familjen. Svårt att tänka sig att Piteå ligger på samma breddgrad som bland annat Alaska, Grönland, Island och den Sibiriska tundran (burrrrr). Packa en smarrig picknick, era största badlakan, ett parasoll och njut av en heldag i denna nordliga tropik.

Skulle vädret vara dåligt finns räddningen för badsugna stora och små. Pite Havsbad har även ett stort äventyrsbad med flera vattenrutschbanor och bubbelpooler – allt inomhus!

Havsbadet ligger bara ett stenkast från E4:an ca 15 kilometer söder om Piteå. Håll utkik efter skyltningen.

Saltholmen
Saltholmen i Göteborg bjuder på fina klippbad och lata dagar. En korg med limpmackor, några söta bullar, svalkande dryck samt en god bok är allt du behöver för att klara en dag i skärgården.

Vill du komma ännu längre bort från stadens buller fungerar Saltholmens båtterminal även som utpost för de färjor som angör Göteborgs södra skärgårds bilfria öar. Sätt kurs mot Donsö, Styrsö eller Köpstadsö för ett äkta ö-liv utan avgaser.

Du tar dig enkelt ut till Saltholmen från Göteborg city med spårvagnslinje 11. Under sommaren går även spårvagnslinje 9.

Bokskogarna i Åkulla
Är du sugen att vandra i skogen och samtidigt känna dig som Robin Hood eller kanske en av alverna från Sagan om Ringen? Då har vi hittat en riktig fullpoängare.

Bokskogarna i Åkulla är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde i den inre Halland mellan Varberg, Falkenberg och Ullared. Inom området finns ett tjugotal sjöar och flera naturreservat och anses vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden.

Här kan du vandra, jogga och fiska, eller leka Sagan om Ringen. Det finns även möjlighet till övernattning, mat samt andra aktiviteter som ridning, lammsafari och längdskidåkning på vintern.

Följ skyltar mot Åkulla från väg 153 som går mellan Varberg och Ullared/Falkenberg.

Orsa Grönklitt
Orsa Grönklitt är ett äventyr för hela familjen som fungerar såväl sommar som vinter.

På sommaren kan du vandra och cykla längs de många lederna i området. Fast sommarens höjdpunkt är nog ändå att besöka björnparken. Här kan du hälsa på hos bland annat isbjörn, Amur-Sibirisk tiger, persisk leopard och våra svenska rovdjur som brunbjörn, lodjur, varg och järv.

På vintern bjuder Grönklitt på utförsåkning i familjevänliga backar, många mil av bra preparerade längdskidspår. Vill du uppleva naturen utan skidor erbjuds bland annat skotersafari, våffeltur med häst och släde samt utflykt med hundspann.

Orsa ligger knappt 2 mil norr om Mora på väg E45. Väl i Orsa följer man skyltar mot Grönklitt upp på berget. Grönklitt ligger i slutet av Fryksåsvägen ca 16 km norr om Orsa.

Mariebergsskogen
Precis utanför centrala Karlstad ligger Mariebergsskogen. En stadspark med både skogs- och parkområde och som gjort för en mysig picknick för hela familjen.

Gammelskogen bjuder till exempel på avkopplande promenader i 400-årig tallskog. I Lillskogen finns en liten djurpark med svenska lantdjur av alla slag, bland annat gulliga kaniner, små ponnyer, getter och yra höns.

Vill du lära dig mer om vår svenska fauna kan du besöka museet Naturum som även det ligger i parken.

Marieberg har också många andra roliga aktiviteter. Vad sägs om tipspromenad, trollvandring, skattjakt, stort midsommarfirande samt flera konserter och teatrar på parkens egen friluftsteater.