2014-12-24

God Jul

Familjen Berg önskar våra följare och alla andra fans av Skogaholm en riktigt God Jul! Familjen tar nu en liten paus, men Skogaholm kommer bjuda på massor av roligheter redan efter nyår, så häng kvar!

ps. släng inte era pepparkakskreationer, vi har en riktigt rolig tävling på gång i början av nästa år!

 

2014-12-22

Ebba & Deg

Ebba 5 år, fick fri tillgång till pepparkaksdeg – du kan inte ana vad som hände sen!

 

Kavlar på golvet

Se nu hur Ebba på golvet bakar, hon bakar kakor så att det knakar, hon bakar stora, hon bakar små, hon bakar några med Harry på.

 

Harry på degen

Kliv inte i degen Herr Harry!

 

Utan Harry

Hon bakar några utan Herr Harry på.

 

2014-12-19

Pepparkakslada

Den här veckan bestämde Ebba att vi skulle baka en bondgård med leriga grisar bökandes på gården.

 

Närbild parsipangris

Med smält blockchoklad och lite strössel skapade vi en riktig lervälling för våra grisar att vältra sig i.
Kolla ritningen på ladan här: http://www.skogaholm.se/kampanjer/pepparkaksritningar/bondgarden/

 

2014-12-15

Bästa kristyren!

Kristyr är ett måste vid alla pepparkaksbak. Som barnfamilj har vi även valt att skippa det smälta sockret och istället monterar vi alla delar med kristyr, mycket godare och helt ofarligt.

Vårt bästa kristyr-recept:
1 äggvita
4 dl florsocker
1/2 tsk ättika

Blanda alla ingredienserna. Späd med vatten om kristyren blir för tjock, häll i mer florsocker om den bli för tunn. Kristyren skall inte vara rinnande utan närmast fast i konsistensen.
Fyll en spritspåse och klipp ett litet hål nere vid spetsen. Häll i några droppar karamellfärg om du vill få lite extra färg på dina kreationer.

 

2014-12-11

Det var väl ingen som missade den fina rymdraketen på SVTs Julkalender i morse? Vill du göra din egen raket, eller kanske en robot? Vi har ett helt gäng roliga ritningar på http://www.skogaholm.se/kampanjer/pepparkaksritningar/

 

2014-12-08

Efter ett redigt mjöl-krig och ett allmänt kaos fick vi ändå ihop bilen till slut. Ebba hade redan innan bestämt att det skulle bli en polisbil, fast en mycket finare bil än vad de riktiga poliserna kör.  Vi är alla supernöjda med resultatet!

Ritningen hittar du här: http://www.skogaholm.se/kampanjer/pepparkaksritningar/bilen/

 

Rutorna är gjorda av vanliga gelatinblad som finns att köpa i de flesta matvarubutiker.

 

 Nu skall vi ge oss ut och fånga några riktiga superskurkar!

 

 2014-12-05

Pepparkaksbak-tips!

Kämpar du för att få till den perfekta pepparkakan? Här kommer våra bästa tips och trix som vi samlat på oss genom åren:

- Skiva degen och låt den ligga i rumstemperatur en stund före baket. Den är mycket enklare att kavla ut när den är rumstempererad (och dessutom väldigt enkel att provsmaka i skivad form :)

- Hemligheten i goda krispiga pepparkakor är att kavla degen så tunt som möjligt, max 1-2 mm. Vi tycker det är enklast att kavla direkt på ett bakplåtspapper, då behöver man inte oroa sig att degen fastnar i bordet och man slipper sneda figurer som det gärna blir när man flyttar de stansade bitarna till plåten. Du kan även lägga en bit bakplåtspapper eller plastfolie ovanpå degen så fastnar den garanterat inte på kaveln. Men såklart fungerar det bra att kavla ut degen direkt på ett mjölat bord.

- Om du tänker bygga ett pepparkakshus eller någon annan fin kreation så gör gärna delarna lite tjockare, då håller de bättre. Och glöm inte att putsa kanterna på dina byggdelar. Lägg mallen på de nygräddade bitarna och renskär så allt blir rakt och fint och lättare att montera. Man måste vara lite snabb medan de nygräddade delarna fortfarande är varma och mjuka.

- Till själva monteringen använde vi kristyr istället för smält socker. Kristyren tar lite längre tid på sig att stelna, men är godare att äta och framför allt helt ofarlig att jobba med. Man vill inte riskera att någon i familjen bränner sig på 200-gradigt smält socker. Om man inte har några planer på att äta upp sitt hus kan man faktiskt använda en smältlimpistol, den är både lätthanterlig och limmet torkar snabbt.

- Använd alltid Skogaholms pepparkaksdeg. Smidigt, enkelt och alltid perfekt resultat! :)

 

 2014-12-02

Hej det är vi som är familjen Berg! (är inte pappa Berg lite lik den riktiga jultomten?)

Den här julen har vi tagit över Skogaholms Facebooksida samt skapat den här bloggen och bestämt att vi skall baka pepparkakor, massor av pepparkakor!

Vi kommer baka en pepparkaksrobot, världens coolaste riddarborg, en mumsig rymdraket och en bondgård med leriga marsipangrisar.

Dessutom kommer vi ge våra bästa tips och trix för hur ni lyckas med pepparkaksbaket. Så häng med oss och Skogaholm för den degigaste julen någonsin.

Gilla gärna Skogaholm på Facebook så du inte missar något!

/Familjen Pepparkaka

Kolla in världens coolaste riddarborg som vi just byggt. Ritningen och fler bilder hittar du här runt hörnet.